"Geen enkele discipline kan op eigen houtje de grote uitdagingen voor gezondheid en welzijn oplossen," stelt Sandra van Dijk, universitair hoofddocent gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en coördinator van de minor. In de hedendaagse samenleving spelen steeds vaker ‘wicked problems’, oftewel problemen die vakgebieden overstijgen. Om deze problemen op te lossen, moeten professionals uit verschillende disciplines samenwerken met maatschappelijke stakeholders. Dit staat bekend als transdisciplinair samenwerken.
Dat is precies wat tien studenten uit diverse disciplines deden in de eerste editie van de minor ‘Co-creating a Healthy Society’ in samenwerking met LDE, Medical Delta en Leren met de stad en met gastlessen vanuit de hogescholen van Vitale Delta.
Praktische oplossingen
In de minor is 'Challenge based learning' een uitgangspunt. Studenten werken intensief samen met verschillende stakeholders uit de praktijk. In opdracht van de gemeente Leiden gingen studenten aan de slag met wicked problems zoals mentale gezondheid onder migranten en stress bij mbo-studenten. Samen kwamen zij met praktische oplossingen die worden opgepakt door de gemeente en andere organisaties.
In dit interview delen coördinatoren Sandra van Dijk en Coen Wirtz hun ervaringen met de minor.