Naar verwachting zullen in 2025 in Nederland 195.000 mensen met hartfalen worden gediagnosticeerd. Dit leidt tot een groot aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen. Atherosclerose is een ziekte waarbij plaque zich opbouwt in de aderen, waardoor aderen vernauwen.
Wanneer de plaque openscheurt, kan de inhoud in contact komen met het bloed. Hierdoor ontstaat een bloedstolsel. Dit bloedstolsel kan de slagader afsluiten. Het weefsel erachter kan dan geen zuurstof meer krijgen en sterft af. Wanneer dit gebeurt in een bloedvat in de hersenen ontstaat er een beroerte.
In de neurologie vormen ook hersentumoren een grote bedreiging. Alleen al in Nederland werden in 2018 meer dan 1.000 patiënten gediagnosticeerd met een hersentumor.
Het vernieuwen van ultrasound technieken opent deuren voor een hele reeks diagnostische en therapeutische mogelijkheden op cardiovasculair en neurologisch gebied. Het programma Medical Delta UltraHB: Ultrafast Ultrasound for the Heart and Brain biedt uitstekende mogelijkheden om gezondheidsbedreigingen aan te pakken.
Het programma richt zich op drie soorten aandoeningen: hartfalen, atherosclerose en neurologische aandoeningen.
Ultrasound
Ultrasound (echografie) is de meest gebruikte medische beeldvormingstechniek. Het is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven. De golven verplaatsen zich in het lichaam en worden weer teruggekaatst en opgevangen. Dit brengt organen en weefsels in beeld. Ultrasound is onschadelijk en relatief goedkoop en geeft directe diagnostische feedback. De technologie ontwikkelt zich snel: nieuwe ultrasnelle ultrasound brengt de werking van het hart en de hersenen direct in beeld. Ook maken speciale contrastmiddelen nieuwe diagnoses en behandelingen mogelijk.
Technische ontwikkelingen
Drie technologische ontwikkelingen zullen naar verwachting effect hebben op dit gebied. De eerste is ultrasnelle ultrasound waarbij duizenden afbeeldingen per seconde worden gemaakt. Hierdoor wordt de bloedstroom door het hart en organen zichtbaar. Ook is het mogelijk om de actieve delen van de hersenen zichtbaar te maken.
De tweede ontwikkeling richt zich op de realisatie van nieuwe sensoren, waarbij ultrasound wordt omgezet in een 3D-modus. Op dit moment laten bijna alle applicaties een 2D-visualisatie zien; dit creëert een beperking voor de behandeling. In dit programma wordt 3D-beeldreconstructie gebruikt om de diagnose en behandelingsopties in de gezondheidszorg te verbeteren.
De derde ontwikkeling is de ontwikkeling van ultrasone contrastmiddelen die geneesmiddelen kunnen vervoeren die zich richten op ziekte specifieke-markers.
Dit programma biedt diagnostische methoden met uitstekende mogelijkheden om belangrijke gezondheidsbedreigingen aan te pakken, zoals hartfalen, atherosclerose en neurologische aandoeningen. De technologische doorbraken worden ook direct klinisch getest op de cardiologie en neuroradiologie afdelingen van het Erasmus MC. De verwachte resultaten betekenen een enorme stap voorwaarts voor de kliniek. Artsen kijken met spanning uit naar de nieuwe mogelijkheden die deze technieken bieden.
Samenwerking
Het Erasmus MC, de TU Delft en het LUMC zijn betrokken bij dit programma. Het programma is verbonden aan twee ‘Living Labs’. De eerste is Medical Delta Instruments, die gericht is op het gebruik van minimaal invasieve instrumenten. Ultrasnelle ultrasound kan worden gebruikt tijdens minimaal invasieve procedures voor real-time weefselkarakterisatie. Dit is belangrijk bij chirurgische ingrepen. Het tweede verbonden Living Lab is het Medical Delta ResearchOR. Deze richt zich op het gebruik van protocollen en meetsystemen in de operatiekamer. Ultrasnelle ultrasound imaging kan worden gebruikt voor real-time monitoring tijdens hersenenoperaties of hartchirurgieprocedures.
NOS op 3 maakte een reportage over de toepassing van deze nieuwe technieken.