Bestaande programma's voor een gezonde levensstijl zijn vaak alleen op korte termijn effectief. Uiteindelijk vallen veel mensen terug in hun ongezonde gedrag. Er is dus een verschuiving nodig in gezondheidsgedrag. Er moet gestreefd worden naar een gezonde leefstijl die aantrekkelijk, bevredigend en vol te houden is, waardoor een gezond leven ook op lange termijn wordt gerealiseerd.
eHealth speelt een sleutelrol bij het voorkomen van chronische ziekten en bij het handhaven van een gezonde levensstijl. Het doel van dit Medical Delta programma is om instructies te creëren om kwetsbare groepen te bereiken en om aangepaste geïntegreerde eHealth-oplossingen te maken. Een geïntegreerd programma, zoals het Benefit for All programma, beloont mensen voor hun gezonde levensstijl. Ze krijgen punten voor alles wat ze doen, inclusief het inloggen in de app. In het programma staat centraal dat het korte-termijn-succes niet het belangrijkste is, maar dat het de lange termijn is die telt. Mensen kunnen en mogen terugvallen, zolang ze het maar weer oppakken. Deze geïntegreerde oplossing zou ook mensen met meerdere ziekten moeten helpen door hen één geïntegreerde aanpak te geven in plaats van het gebruik van meerdere apps, elk gefocust op een aandoening.
Veel mensen komen in contact met eHealth tijdens het maken van een afspraak met hun tandarts of arts. Dit gebeurt namelijk vaak online. Ook smartphone-apps die zorgen dat activiteiten worden gemonitord en de hartslag wordt gemeten, zijn vormen van eHealth.
In de toekomst gaat eHealth een grote rol spelen op het gebied van gezondheid en welzijn in onze samenleving.
Kwetsbare groepen
“eHealth biedt vele oplossingen. Er is echter een groot verschil tussen wat er wordt ontwikkeld en wat er feitelijk wordt gebruikt. Cijfers wijzen erop dat de kloof tussen verschillende sociaaleconomische groepen qua gezondheid groter wordt. Dit is een groot probleem”, zegt Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Leiden. De eHealth-technologieën die worden ontwikkeld, zijn vooral nuttig voor diegenen die weten hoe ze er mee om moeten gaan.
In dit Medical Delta-programma wordt onderzoek gedaan naar eHealth zelfmanagement-oplossingen die toegankelijk zijn voor kwetsbare groepen. Kwetsbare groepen zijn moeilijk te bereiken en bestaan uit mensen met een lagere sociaaleconomische status (SES) of mensen met meerdere ziekten, aandoeningen of stoornissen tegelijkertijd.
Kwetsbare groepen hebben vaak geen toegang tot geschikte oplossingen. Het is belangrijk om meer te leren over hoe deze mensen gemotiveerd raken om een gezonde levensstijl aan te nemen. “Ze moeten op een andere manier worden beloond en aangemoedigd; een financiële stimulans is bijvoorbeeld belangrijker bij het motiveren van lage SES-groepen”, zegt Evers.
Data-driven voorspellingsmodellen
Grote datasets en machine learning worden in dit programma gebruikt om te onderzoeken welke oplossing en methode het beste werkt voor wie, en waarom. Door de gegevens te analyseren en te interpreteren, kunnen gepersonaliseerde oplossingen laten zien welke mensen het meest profiteren van welk type interventie.
Samenwerking
Het consortium bestaat uit onderzoekers van de Universiteit Leiden, het LUMC, de TU Delft en het Erasmus MC. Onderzoekers bij deze instituten blinken uit in eHealth-onderzoek, gedragsverandering en slimme technologische oplossingen. Daarbij kunnen de onderzoekers wetenschap vertalen naar klinische toepassingen.
Alle consortiumpartners nemen actief deel aan het National eHealth Living Lab (NeLL).