Onze samenleving vergrijst; met de leeftijd nemen ook motorische beperkingen toe. Dit betekent dat er steeds meer mensen met een beperkte mobiliteit zullen zijn.
Het programma Medical Delta Improving Mobility with Technology richt zich op de ontwikkeling van nauwkeurige diagnostiek en behandelingen om de mobiliteit te verbeteren. Dit programma bestaat uit de twee sub-programma’s Rehabilitatie en Orthopedie, elk met drie thema's.
Rehabilitatie
De vraag naar zorg blijft naar verwachting toenemen en wordt steeds complexer. Beroerte behoort tot de vijf ziekten met de hoogste jaarlijkse zorgkosten. Door de vergrijzing van de samenleving zal het aantal patiënten met een beroerte tussen 2015 en 2035 naar verwachting met 34% toenemen. Het revalidatiespoor richt zich op het verbeteren van de effectiviteit en efficiëntie van motorische revalidatie na een beroerte.
De manier om verder te komen is het combineren van expertise van de TU Delft, het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit met Rijndam revalidatie en Laurens geriatrische revalidatie. Samen werken zij aan ontwikkelingen op het gebied van op gebruikersgerichte technologie gebaseerde interventies. De duurzaamheid van deze innovaties hangt af van factoren zoals de complexiteit van settings en attitudes en overtuigingen van zowel clinici als patiënten.
Orthopedie: multiscale modelling
Het tweede programma richt zich op orthopedie, en dan met name op de veiligheid van gewrichtsprotheses, sportblessures en artrose. De focus in dit Medical Delta programma is gericht op artrose. Artrose is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van fysieke beperkingen en wordt veroorzaakt door een achteruitgang in de kwaliteit van gewrichtskraakbeen.
Door samen te werken, combineren onderzoekers binnen Medical Delta hun expertise in epidemiologie, de biomechanica van de manier van lopen, weefsel- en celonderzoek en dynamische beeldvormingstechnieken. In dit project richten de onderzoekers zich op multi-scale modelling, waarbij op alle niveaus biomechanische computermodellen worden gemaakt en gecombineerd om betere inzichten te krijgen in de effecten van belasting op kraakbeen.
Precisiediagnose
De juiste therapie kiezen om de mobiliteit van de patiënt te verbeteren vereist kennis van de oorzaken van de ziekte. 'Precisiediagnose' is een focus voor beide programma’s. "We willen het maximale halen uit de behandeling voor de patiënt. Dit kan door de juiste behandeloptie te selecteren. We willen de patiënt niet over- of onderbehandelen", zegt Jaap Harlaar, Professor Clinical Biomechatronics bij de TU Delft.
Samenwerking
In dit consortium werken het Erasmus MC, de TU Delft en het LUMC nauw samen. Ook de Living Labs worden betrokken bij het testen van prototypen.
Foto: Project MARCH